5 tips om werkdruk te verlagen

5 tips om werkdruk te verlagen

Een hoge werkdruk kan veel stress opleveren. Daarom is het belangrijk om je werkdruk te verlagen. Hierdoor wordt je rustiger, maar uiteindelijk ook productiever. Want als je het te druk hebt met te veel taken, dan raak je het overzicht kwijt en lukt er minder dan dat je normaal zou doen. Dat is precies wat je wilt voorkomen. Daarom hebben we hier de vijf beste tips om werkdruk te verlagen opgesteld!

1. Stel prioriteiten

Om je werkdruk te verlagen is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Hierbij is het mogelijk om openstaande taken te rangschikken. Geef taken met een hoge urgentie meer prioriteit. Hiervoor kun je een lijst maken met taken, de bovenste taak heeft de meeste prioriteit en de onderste de minste. Hierdoor steek je de meeste tijd en energie in de belangrijkste taak.

2. Neem op tijd pauze

Belangrijk bij een hoge werkdruk is arbeidsproductiviteit. Dit is een belangrijke factor om hard en goed te werken. Het is dus belangrijk om goed op te letten of je niet oververmoeid raakt. Neem daarom op tijd een pauze, een pauze zorgt ervoor dat je je weer even kan opladen en er weer tegenaan kan. Onderschat dus een goede pauze niet! Het beste is even om je gedachten te verzetten of leeg te maken in de pauze. Dit kun je op verschillende manieren doen, ga bijvoorbeeld even wandelen of luister even naar je favoriete muziek om te ontspannen.

3. Laat anderen je helpen

Durf om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Je collega’s begrijpen je vaak het best. Ook kan het zo zijn dat collega’s misschien wel tijd over hebben om je te helpen. Dan kunnen zij jou ontlasten met een aantal essentiële taken waar je zelf niet aan toe kunt komen. Hiermee verdeel je de hoge werkdruk en zorg je ervoor dat het uiteindelijk de werkdruk verlaagt voor jezelf.

4. Durf nee te zeggen

Een hele belangrijke tip die veel mensen niet durven te doen is nee zeggen. Het kan lastig zijn om nee te zeggen. Maar als je merkt dat je momenteel al te veel werk hebt, dan is het belangrijk om je eigen grenzen te kunnen aangeven. Nog meer taken kunnen je op zulke momenten veel stress opleveren. Daarom is een grens aangeven nooit verkeerd!

5. Maak een goede planning

Een goede planning is essentieel om je werkdruk te verlagen. Zorg ervoor dat je voor taken genoeg tijd inplant. Zorg ook voor een kleine marge aan extra tijd, die je misschien nodig hebt voor lastige taken of eventuele tegenslagen. Er zijn een aantal tools om eenvoudig een goede planning te maken. Bijvoorbeeld het gebruik van Trello. Hiermee maak je taken aan en kun je ze inplannen of uitdelen aan een persoon uit het team. Heel belangrijk is om een planning zorgvuldig na te streven, zo blijft een goede planning ook effectief en voorkomt het stress op de werkvloer!

Met deze vijf belangrijke tips kun jij straks omgaan met een hoge werkdruk en ervoor zorgen dat uiteindelijk de werkdruk verlaagd wordt.