5 tips voor het opstellen van een begroting voor het nieuwe jaar

5 tips voor het opstellen van een begroting voor het nieuwe jaar

Nu een nieuw jaar is aangebroken is, is het weer tijd voor één van de belangrijkste onderdelen van de financiën van je bedrijf: het opstellen van een begroting. Hierdoor krijg je beter inzicht in de inkomsten en uitgaven, en kun je tegelijkertijd beter bepalen waar je het geld aan kunt uitgeven. In deze blog geven we je een aantal tips voor het opstellen van deze begroting.

1. Stel financiële doelen vast

Het allerbelangrijkste voor een goede begroting is het vaststellen van financiële doelen. Deze doelen helpen richting te geven aan de prioriteiten van de uitgaven van het bedrijf. Wanneer het duidelijk is waar je naartoe wilt werken en wat je wilt bereiken zal het makkelijker worden beslissingen te maken over de budgetten. Zonder deze duidelijke financiële doelen zou de begroting niet echt ergens op gebaseerd zijn. Voorbeelden van zulke doelen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je de omzet wilt laten groeien, de kosten wilt verminderen, het bedrijf wilt uitbreiden of een verbetering wilt van de winstmarge.

2. Maak gebruik van bestaande cijfers

Nadat de doelen zijn gesteld is het verstandig te kijken naar de historische financiële gegevens van het bedrijf. Door deze gegevens van het afgelopen jaar te analyseren krijg je direct een beter beeld van de grote lijnen voor dit jaar. Natuurlijk zal niet elk jaar precies hetzelfde verlopen, maar met de analyse in je achterhoofd kun je een veel betere schatting maken in de begroting voor het aankomende jaar.

3. Zorg dat je budget realistisch is

Natuurlijk willen we allemaal het liefst elk jaar drie keer de omzet maken van het afgelopen jaar, en daarbij drie keer minder kosten maken. Helaas is dit niet realistisch. Bij het maken van een begroting is het heel belangrijk dat je realistisch bent in de financiële doelen die je stelt voor het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de begroting haalbaar is en het bedrijf deze doelen ook daadwerkelijk kan halen.

4. Gebruik automatisering waar mogelijk

Automatisering is een woord dat we in steeds meer verschillende sectoren tegen komen. Ook bij je begroting zijn er verschillende softwares beschikbaar die je kunnen helpen bij het opstellen van een begroting. Zo kan Excel je helpen je financiële gegevens bij te houden, is Quickbooks een specifieke begroting software die kan worden gebruikt om inkomsten en uitgaven te analyseren en kun je met behulp van het cloud-gebaseerde Adaptive Insights hulp krijgen bij het opstellen van een begroting en het bijhouden van financiële gegevens.

Daarnaast is het het overwegen waard om gebruik te maken van automatische boekingen. Hoewel dit geen tip is voor het opstellen van de begroting is het wel heel handig om je aan de begroting te houden. Door automatische boekingen hoef je er namelijk zelf niet aan te denken om vaste kosten zelf over te boeken, en hou je meer tijd over voor andere zaken. Ook maakt het de kans op fout en een stuk kleiner.

5. Houd je begroting up-to-date

Een begroting is constant in beweging, alsof het een levend document is. Het moet daarom ook regelmatig worden bijgewerkt. Wanneer je je begroting up-to-date houdt heb je direct inzicht over de koers van de doelen, en kun je dingen bijscherpen als dit nodig is. Op deze manier ben je altijd op de hoogte van de progressie van de eerder gemaakte doelen, en kun je de financiële zaken bijsturen om deze te halen.

Wanneer je de begroting een keer per kwartaal update zou je de mogelijkheid moeten geven om de voortgang van de doelen te monitoren en bij te sturen waar mogelijk. Het bijwerken van de begroting kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de doelen die zijn gesteld. Dit zijn enkele stappen die je zou kunnen nemen om je begroting bij te werken:

  1. Bekijk en vergelijk de meest recente financiele gegevens met de begroting.
  2. Als er afwijkingen zijn identificeer je de oorzaak en overweeg je of er aanpassingen nodig zijn.
  3. Pas de begroting indien nodig aan, en communiceer deze aanpassingen aan relevante partijen.

Door deze tips te volgen zal het gemakkelijker zijn om een begroting op te stellen die haalbaar is. Als laatste tip is het daarna vooral belangrijk deze begroting ook daadwerkelijk op te volgen. Op die manier kunnen jij en je bedrijf dit nieuwe jaar met een gerust hart beginnen.