De werkzaamheden van een project controller

De werkzaamheden van een project controller

Een project controller heeft een erg divers en afwisselend takenpakket. Hierdoor is het een zeer interessant vakgebied. Een projectcontroller is voornamelijk een expert op het gebied van projectmanagement. Hij is namelijk verantwoordelijk voor het monitoren en analyseren van projecten binnen de organisatie. Hij is verantwoordelijk voor de financiële aspecten en tijdsmanagement van projecten. Hierdoor ontstaan verschillende taken die we hieronder verder beschrijven.

Wat doet een project controller

Een project controller is erg belangrijk als het gaat om het succesvol laten verlopen van projecten. Naast verantwoordelijkheden voor financiën en tijdsmanagement, probeert de project controller ook het proces te optimaliseren. Op die manier kan een project controller een succesvolle toevoeging zijn voor het project.

Monitoren van projectbudget

Een project controller moet ervoor zorgen dat het budget niet wordt overschreden. Hierdoor zorgt de project controller ervoor dat er budgetrapporten worden opgesteld en nagelopen. Mocht het gebeuren dat het projectbudget wordt overschreden, dan zorgt de project controller ervoor dat er maatregelen worden genomen om de schade maximaal te beperken. Dit kan zijn door te bezuinigen op andere kosten, als dit mogelijk is.

Financiële rapportage

De project controller is verantwoordelijk voor het opstellen van de financiële rapportages. Het is belangrijk dat hij dit doorgeeft aan het management en andere stakeholders van het project. Hierdoor weten zij direct hoe het project ervoor staat op financieel gebied.

Risicobeheer

Als project controller ben je bezig om risico’s zo veel mogelijk te vermijden en te beperken. Een project controller moet ook inzicht hebben in toekomstige risico’s, zodat dit tijdig in kaart kan worden gebracht. Daarnaast zorgt de project controller ervoor dat de risicobeheer plannen worden ontwikkeld en geïmplementeerd.

Projectadministratie

Een van de belangrijkste onderdelen van project controlling is het zorgen voor een administratie die up-to-date is. Hierdoor weten het management en andere stakeholders hoe het project verloopt. Het komt vaak voor dat je projecten moet documenteren voor hen.

Samenwerken met andere partijen

Het samenwerken met andere bedrijven komt vaak voor als project controller. De project controller is verantwoordelijk voor de communicatie met andere partijen. Het komt soms ook voor dat er samengewerkt moet worden met andere projectteams.

Conclusie

Een project controller heeft een actieve baan met veel verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om te beschikken over goede communicatieve vaardigheden en analytisch denkvermogen. Dit zul je zeker nodig hebben in deze baan! Het soepel laten verlopen van projecten geeft veel voldoening voor jezelf en waardering van de organisatie. Ben jij geïnteresseerd in een functie als project controller? Bekijk hier dan onze openstaande vacatures als project controller!

Bij vragen kun je gerust contact opnemen met Capital Spring.