Sollicitatiegesprek: 16x vragen en antwoorden

Sollicitatiegesprek: 16x vragen en antwoorden

Algemene sollicitatievragen

1. Vertel eens wat over jezelf

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende vraag tijdens een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om hier een korte, bondige en professionele introductie te geven. Geef informatie over je opleiding, werkervaring en interesses die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

Een bedrijf vraagt niet alleen om iets over jezelf te vertellen om te kijken wie jij bent. Het zorgt er ook voor dat een bedrijf kan testen of jij in staat bent om jezelf uit te drukken. Daarnaast krijgen ze zicht op jouw unieke vaardigheden.

2. Waarom wil je deze functie?

Het is belangrijk om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Geef aan wat je aantrekt aan de functie en hoe deze past bij je carrièreplanning. Een goede motivatie is essentieel, dus denk goed na over deze vraag.

Schrijf voor jezelf uit waarom jij deze functie wilt en bekijk de vacature grondig. Zorg dat je een goed verhaal hebt waarmee je het bedrijf kan overtuigen. Het is voor bedrijven belangrijk dat er een gemotiveerd iemand aan de slag gaat.

3. Wat zijn je sterktes en zwaktes?

Zorg dat je goed voorbereid bent op deze vraag. Met behulp van deze informatie kunnen bedrijven snel een beeld schetsen van jouw persoonlijkheid en inschatten of je goed bij de organisatie en de functie past. Daarnaast kan de organisatie zien hoe ze jou het best kunnen inzetten en hoe ze je kunnen ondersteunen.

Het is belangrijk om tijdens dit gesprek eerlijk te zijn, ook over je kwetsbaarheden. Het is een goede eigenschap als jij in staat bent om je eigen zwaktes bloot te leggen en te benoemen. Een bedrijf waardeert het als je eerlijk bent over je zwaktes. Ook kunnen ze helpen bij het ontwikkelen van deze zwaktes.

4. Waarom zou je de beste kandidaat zijn voor deze functie?

Een organisatie wil weten wie de beste kandidaat voor een functie is omdat ze op zoek zijn naar iemand die aan bepaalde criteria voldoet en die in staat is om de taak succesvol uit te voeren.

Door te weten waarom iemand de beste kandidaat is, kunnen bedrijven bepalen of die persoon de juiste vaardigheden, kennis en ervaring heeft om de functie naar behoren te vervullen. Bovendien kan het bedrijf ook bepalen of iemand een goede aanvulling is op het team en of ze goed zullen passen bij de bedrijfscultuur.

5. Wat zijn je carrièredoelen?

Deze vraag wordt gesteld om te bepalen of de persoon een goede match is voor de vacature of taak waarop hij of zij solliciteert. Een carrièredoel kan in jouw geval een nieuwe vaardigheid zijn, maar ook kan het een bepaalde functie zijn. De werkgever kan op deze manier inschatten of de functie aansluit op dat wat jij in de toekomst wil bereiken.

Met het benoemen van je carrièredoelen heeft de werkgever ook zicht op jouw ambities, en daarmee ook jouw potentie.

6. Waarom wil je voor ons bedrijf werken?

De vraag waarom jij bij een bepaald bedrijf wilt komen werken geeft de organisatie inzicht in jouw motivaties. Door te weten waarom iemand bij het bedrijf wil komen werken, kan het bedrijf bepalen of de sollicitant echt geïnteresseerd is in het werk dat ze doen en of ze gemotiveerd zijn om deel te nemen aan het team. Daarnaast krijgt de werkgever de kans om in te schatten of de betreffende persoon mee kan helpen aan het behalen van de bedrijfsdoelen.

Om je optimaal voor te bereiden op de vraag waarom je bij een bedrijf wil komen werken is het verstandig om informatie over de organisatie te zoeken. Zorg dat je op de hoogte bent van de visie en missie van de organisatie, zodat je een goed antwoord kan formuleren dat aansluit op de normen en waarden.

7. Wat verwacht je te bereiken in je eerste jaar bij ons bedrijf?

De vraag wat je verwacht te bereiken in je eerste jaar bij een bedrijf wordt gevraagd omdat het organisaties kan helpen om te bepalen of je een goede kandidaat bent voor de functie en of je doelen op lange termijn overeenkomen met die van het bedrijf. Daarnaast biedt het voor bedrijf de kans om te zien hoe ambitieus je bent.

8. Hoe zouden je collega's/medestudenten jou omschrijven?

Het is belangrijk dat je een goed beeld hebt van jezelf, maar ook is het interessant voor de werkgever om een beeld te hebben van hoe anderen jou omschrijven. Het kan voorkomen dat de werkgever vraagt hoe collega’s, medestudenten maar ook vrienden of familie jou zouden omschrijven.

9. Wat is je grootste professionele succes?

Een andere veelvoorkomende vraag is wat jouw grootste professionele succes is. Het bedrijf kan op deze manier een goede indruk krijgen hoe jij (grote) problemen aanpakt en oplost. Dit kan voor het bedrijf ook een goede indruk geven hoe je kan bijdragen aan de problemen waar de organisatie mee te maken heeft.

Je grootste professionele succes is niet per se het grootste of meest indrukwekkende project hoeft te zijn waar je aan hebt gewerkt. Het gaat erom dat je iets kunt laten zien waar je trots op bent en wat je hebt geleerd, ongeacht de omvang van het project.

10. Wat is je grootste professionele uitdaging geweest en hoe heb je die aangepakt?

In navolging van de vraag over je grootste professionele succes kan een vervolgvraag zijn wat je grootste uitdaging is geweest. Ook hiervoor geldt dat het antwoord niet alleen over jouw werkcarrière hoeft te gaan, maar het ook best studiegerelateerd kan zijn. Was het bijvoorbeeld jouw scriptie die heel veel uitdaging met zich meebracht? Of was het de stage in het buitenland wat toch echt wel een uitdaging was?

11. Wat is de grootste fout die je ooit hebt gemaakt en hoe heb je die aangepakt?

Een werkgever kan tijdens een sollicitatiegesprek alles van jou willen weten. Met behulp van deze vraag probeert de werkgever te achterhalen hoe het zit met jouw probleemoplossende vermogen. Probeer met behulp van een voorbeeld aan de werkgever uit te leggen hoe jij jouw complexe problemen hebt opgelost.

Deze vraag stelt de werkgever in staat om jouw probleemoplossende vermogen te beoordelen.

12. Waarom wil je jouw huidige werkgever verlaten?

Deze vraag is met name relevant indien iemand al een baan heeft. Denk goed na over waarom jij besluit om de stap te zetten naar een nieuwe werkgever. Is het meer salaris? Of wil je meer vrijheid? Voel je je niet meer gewaardeerd op je huidige werkplek? Beoordeel goed voor jezelf waarom jij een andere werkgever zoekt.

Ook voor deze vraag geldt dat het voor werkgevers een belangrijk middel is om te achterhalen wat jouw motivaties zijn.

13. Wat is het grootste verschil tussen jou en andere kandidaten voor deze functie?

Deze vraag lijkt erg op de vraag die we bij punt 4 stelden. Vaak wordt het ook gevraagd met ter bevestiging van de punten die je in vraag 4 noemde. Zorg dat je voorbeelden bedacht hebt waaruit de competenties die jij noemt blijken. Hierdoor maak je jouw verhaal sterker.

14. Wat lijkt je het meest uitdagende deel van deze functie en hoe ben je van plan om dat aan te pakken?

Ook deze vraag zegt veel over jou. Het laat zien tot in hoeverre jij op de hoogte bent van de inhoud van de functie. Heb jij een idee van de uitdagingen die deze functie heeft? En hoe deal je daar dan mee? Het zegt veel over jou.

Sollicitatievragen in de finance

Wil jij solliciteren op vacatures in de finance? Dan kun je de onderstaande sollicitatievragen zeker verwachten. Bereid je goed voor door onderstaande vragen te lezen.

15. Kun je specifieke voorbeelden geven van hoe je in het verleden problemen hebt opgelost of uitdagingen hebt aangepakt op het gebied van finance?

Werken in de finance is niet zonder risico. Een foutje is snel gemaakt, en daardoor wordt deze vraag vaak gesteld in sollicitatiegesprekken. Maar hoe ga jij om met fouten en uitdagingen in de finance? Dat is misschien nog wel veel belangrijker.

16. Wat is je ervaring met het werken in de finance?

Ook de vraag naar jouw ervaring in de finance branche zal niet ontbreken tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg dat je goed op een rijtje hebt welke ervaring jij al hebt in de finance.

Solliciteren in de finance?

Ben jij op zoek naar een baan in de finance? Bekijk dan snel de finance vacatures van Capital Spring. Staat er op dit moment geen geschikte vacature bij? Schrijf je dan snel in.

Ook aan de slag in de Finance?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste vacatures.