Tips voor een succesvolle sollicitatie in de finance

Tips voor een succesvolle sollicitatie in de finance

Sollicitatiegesprekken voor een functie binnen de finance kunnen soms ervaren worden als lastig of stressvol. Deze stress is echter nergens voor nodig. Met de juiste voorbereiding en de volgende tips en tricks heb jij alle handvatten om de sollicitatie glansrijk te doorstaan.

1. Investeer in de voorbereiding

Het is belangrijk om als finance professional een goede voorbereiding te treffen voor het sollicitatiegesprek. Het zal je als kandidaat onderscheiden door de nodige research over het desbetreffende bedrijf te doen. Wanneer de veelgestelde vraag “Wat weet je al over ons?” wordt gesteld krijg je de kans te laten zien dat je hebt geïnvesteerd in het leren kennen van het bedrijf. Doorloop hiervoor niet alleen de website, maar kijk ook naar belangrijke informatie zoals jaarrekeningen, openstaande vacatures en de recente nieuwsberichten.

Tijdens sollicitatiegesprekken worden vaak een aantal voor de hand liggende vragen gesteld. Dit zijn vragen zoals:

  • Waarom heb je gekozen voor een baan in de accountancy/finance/tax?
  • Wat spreekt je aan, specifiek in deze functie?
  • Waaruit blijkt het dat je initiatieven neemt in je carrière?
  • Waarom moeten we jou aannemen?

Bedenk voor jezelf een antwoord op deze vragen en wees hierin eerlijk en authentiek. Zo kunnen beide partijen op grond van betrouwbare informatie beslissen of er een match is. Zorg er ook voor dat je een passend en duidelijk voorbeeld kunt geven, waaruit jouw antwoord blijkt. Dus zorg voor een duidelijke toelichting van jouw antwoord.

2. Zorg ervoor dat je werkzaamheden duidelijk uit kunt leggen

Wat is nou echt de core business van je potentiële werkgever? Ken de industrie en zorg dat je in staat bent om complexe financiële materie, zoals bijvoorbeeld pensioenen en hypotheken uit te leggen aan een kind. Dit toont jouw potentiële werkgever dat jij daadwerkelijk begrip hebt voor de business waarin jij solliciteert en geen moeite hebt om dit onder woorden te brengen.

3. Eerste indruk

Het klinkt als een cliché, maar het is daardoor niet minder belangrijk: de eerste indruk van een kandidaat is cruciaal. We kunnen er als mensen niets aan doen, maar aan de eerste indruk verbinden we nou eenmaal conclusies, zo ook bij een sollicitatiegesprek. Binnen maximaal negen seconden vormen we een oordeel over de ander. Hierbij hoort een verzorgd uiterlijk en binnen de financiële sector een zakelijke kledingkeuze. Daarnaast is het gebruik van lichaamstaal ook zeer van belang: maak oogcontact, neem een open houding aan, spreek verstaanbaar en laat jezelf zien.

4. Stel zelf vragen

Naast het beantwoorden van de ‘standaard’ sollicitatievragen is het belangrijk om ook initiatief te nemen door zelf vragen te stellen. Wanneer er een vraag aan jou wordt gesteld, probeer dan af en toe jouw antwoord te laten eindigen met een vraag terug. Op deze manier toon je wederzijdse interesse, jouw enthousiasme én kom je nog meer te weten over het bedrijf. Een aantal voorbeelden van vragen die je kunt stellen zijn:

  • Wat is de grootste uitdaging van deze functie?
  • Wordt er veel samengewerkt in deze functie?
  • Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf?
  • Met welke nieuwe dingen zijn jullie op dit moment bezig?
  • Hoe is de sfeer binnen het bedrijf?
  • Wat zijn voor jullie de belangrijkste competenties bij een werknemer?

Met al deze tips gaan wij er vanuit dat jij je zo goed als mogelijk hebt voorbereid op je gesprek. Door de voorbereiding voor je sollicitatiegesprek en jezelf serieus te nemen, houd jij je zenuwen de baas. Ga het gesprek aan en wellicht is dit wel het gesprek met jouw toekomstige werkplek!

Zoek je een baan binnen de finance, maar heb je nog geen vacature gevonden waar je écht enthousiast van wordt? Bekijk onze vacatures hier of neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.