Wat doet een business controller?

Wat doet een business controller?

Een business controller (BC) heeft een belangrijke functie binnen de finance afdeling van een organisatie. Maar wat doet een business controller eigenlijk? In dit artikel leggen we dat uit. Daarnaast vertellen we je wat de belangrijkste werkzaamheden van een business controller zijn, over welke competenties hij/zij moet beschikken en over de opleiding en het salaris van een business controller.

Wat is een business controller?

Een business controller is dé financiële strateeg binnen een organisatie. In het kort houdt een business controller zich bezig met het strategisch plan voor de toekomst op basis van de cijfers van de afgelopen periode. Hij/zij kijkt of de cijfers kloppen met de toekomstplannen en de richting die de onderneming op wil en adviseert de directie en het management over strategische besluiten.

De werkzaamheden van een business controller

De werkzaamheden van een business controller bestaan onder andere uit:

  • Bedrijfseconomische analyses uitvoeren en schetsen van scenario-analyses;

  • Financiële rapportages opstellen;

  • Budgetten managen;

  • Analyseren van de markt en signaleren van nieuwe trends;

  • Adviseren van management en directie.

Verschil business controller en financial controller

Een business controller en een financial controller (FC) zijn beide financieel experts, maar houden zich allebei bezig met een andere tak van finance. De financial controller houdt zich hoofdzakelijk bezig met de financiële huishouding van de organisatie. Onder de verantwoordelijkheden van de FC vallen het geven van financiële informatie aan het management en het opstellen van financiële rapportages en begrotingen.

De business controller adviseert het management over strategische besluiten en geeft zijn/haar input over de optimalisatie van processen of de organisatiestructuur. Daarbij kijkt een business controller naar de rapportages van de financial controller en borduurt daarop verder.

Competenties van een business controller

Als business controller richt je je op de toekomst van een organisatie. Daarbij ben je veel in gesprek met het management en de directie en moet je hen overtuigen van bepaalde veranderingen of vernieuwingen. Het is daarom belangrijk dat een business controller stevig in zijn schoenen staat, communicatief sterk en proactief is.

Ook moet je als business controller een kritische houding hebben. Je kunt je niet zomaar neerleggen bij de huidige gang van zaken, ook al vindt de rest van het bedrijf het allemaal wel prima zo. Het is belangrijk dat je je als business controller onafhankelijk kunt opstellen en je kritische blik niet verliest.

Business controller salaris

Een business controller verdient gemiddeld tussen de € 3500 en € 6500 euro per maand (bruto). Dit salaris is uiteraard afhankelijk van opleiding en werkervaring.

Welke opleiding heb je als business controller nodig?

Een business controller heeft vaak een universitaire of (post-)hbo-opleiding in de richting van finance- of bedrijfskunde gevolgd. Business controller worden? De hbo-opleiding Finance & Control leert je de juiste basis om als controller aan de slag te gaan. Na je hbo-studie kun je je verdiepen door de post-bachelor Controlling te volgen. Binnen deze post-hbo kun je je specialiseren in enerzijds business controlling of anderzijds finance controlling. Wil je een wo-studie volgen? Dan is de executive master Finance & Control een goede keuze.

Samengevat is een business controller dus een financieel-economisch expert die zich op de toekomst van de organisatie richt, met de hoofdtaak om het management en directie te adviseren over strategische besluiten.


Benieuwd naar vacatures van Capital Spring?

Klik hieronder op de link om al onze vacatures te bekijken.