Wat doet een financial controller?

Wat doet een financial controller?

Een financial controller betekent letterlijk de financiële controleur van de organisatie. Het is belangrijk dat de financiën van de organisatie goed georganiseerd zijn. Hiermee voorkom je als bedrijf onverwachte financiële problemen.

De functie als financial controller

De financial controller speelt een strategische rol in beslissingen die het bedrijf neemt. De financial controller bekijkt beslissingen vanuit het financiële oogpunt. Bij grote beslissingen wordt er gekeken of dit financieel haalbaar is. Wanneer dit de financiële gezondheid van het bedrijf in gevaar brengt, dan is het belangrijk dat er op tijd wordt ingegrepen.

De financial controller heeft altijd inzicht in de kasstromen van de organisatie, waardoor hij altijd up-to-date is van de uitgaven en inkomsten van het bedrijf. Doordat dit bekend is, kan de financial controller zien of er winst of verlies wordt gedraaid. Op basis hiervan kan hij advies geven aan het management wat betreft de financiële gezondheid van het bedrijf.

Kernvaardigheden van een financial controller

Als financial controller is het belangrijk om een aantal vaardigheden te bezitten die je helpen met het goed uitvoeren van de functie. Vaak worden er mensen gezocht die de volgende vaardigheden in zich hebben:

 • Analytisch vermogen

 • Financieel sterk inzicht

 • Overzicht houden

 • Toekomstvisie

 • Duidelijke communicatie

 • Organisatorisch vermogen

 • Kritisch denken

Dit zijn vaardigheden die een financial controller goed maken in wat hij of zij doet. Het is belangrijk dat je een aantal van deze vaardigheden bezit, op deze manier kun je de functie ook goed uitoefenen. Mocht je niet al deze vaardigheden volledig bezitten, dat is geen probleem! Bedrijven helpen je vaak graag in het ontwikkelen van je persoonlijke en bedrijfsmatige groei! Zo kun jij in de toekomst van veel waarde zijn voor het bedrijf.

Taken van een financial controller

Het precieze takenpakket kan afhankelijk zijn van wat de organisatie nodig heeft, maar in veel situaties zul je de volgende taken zeker oppakken:

 • Budgetteren en prognoses maken

 • Financiële rapportages opstellen

 • Kasstroom beheren

 • Analyse maken van eerdere financiële gegevens

 • Het beheren van financiële procedures en systemen

 • Overzichten maken van investeringen

 • Kostenbeheersing

Kortom, de financieel controller is een belangrijke speler in het waarborgen van de financiële stabiliteit en groei van een organisatie. Hierdoor heeft de financial controller een grote verantwoordelijkheid binnen de organisatie waar hij werkt.

Salaris van een financial controller

Het salaris is afhankelijk van veel factoren, zoals ervaring en opleidingsniveau. Maar het gemiddelde salaris van een financial controller in Nederland is €4.070. Een startersloon is gemiddeld €2.900 en kan uiteindelijk oplopen tot circa €4.850.

Opleiding voor financial controller

Een veel voorkomende opleiding voor de functie als financial controller is de hbo opleiding ‘Finance & Control’. Maar ook zie je dat veel opleidingen zoals bedrijfseconomie, accountancy en controlling ook veel risicomanagement hebben gehad, waardoor deze opleidingen ook perfect aansluiten op de vacatures als financial controller.

Geïnteresseerd in een functie als financial controller?

Denk jij na dit te lezen dat dit volledig bij jou past. Dat jij bedrijven kan helpen met het beheren van en naleven van financiële gezondheid. Kijk dan naar de vacatures van Capital Spring en kijk naar welke vacature bij jou past!

Kun je de vacature niet vinden die jij zoekt? Neem dan gerust contact met ons op.