In een vorige blog schreven wij over de tijdbesparende werking van sneltoetsen in Excel. Waar Microsoft Excel vanaf 1985 langzaam het programma Lotus 1-2-3 uit de markt dreef, hoopt Microsoft met Power BI de komende jaren de wereld van financiële professionals flink op te schudden.
Iedere financiële professional die bezig is met rapporteren in Excel loopt waarschijnlijk tegen problemen aan als tijdrovende rapportages, doordat de data in verschillende systemen zit. Data moet worden samengevoegd of er moeten aanpassingen in de analyses worden gemaakt. Hierdoor is de hoeveelheid data enorm, veroudert de data snel en is het een foutgevoelige taak. Vaak is er vanuit organisaties behoefte aan real-time, gevisualiseerde data die je vanuit verschillende bronnen kunt samenvoegen. Dit is mogelijk met Power BI. Betekent dit het einde van Excel? In tegendeel! Excel blijft een uiterst behulpzame tool voor snelle berekeningen en diverse ad hoc analyses. Power BI gaat verder waar Excel ophoudt.
Eén van de belangrijkste verschillen is dat als Power BI eenmaal is ingericht, je veel meer gebruik kan maken van geautomatiseerde processen. Hierdoor kun je data automatisch ontsluiten en verwerken. Excel heeft een steeds langzamere verwerkingstijd van query’s en macro’s naar mate de data wordt vergroot. Doordat Power BI in de cloud werkt, kun je met veel meer data werken.
In de visualisering heeft BI een stap voor door het gebruik van realtime en up-to-datete uitkomsten die in één dashboard kan worden gepresenteerd. De eindgebruiker kan zelf inzoomen op de visualisaties zonder dat je diverse tabbladen met tabellen moet lezen. Tevens bepaal je als maker wie welke informatie te zien kan krijgen. Door tijd te besparen met het rapporteren heb je meer tijd over om te gaan analyseren.
Wordt BI de gedoodverfde opvolger van Excel? Wij denken van niet, daar is Excel veel te handig voor. Zeker op het gebied van invoeren van gegevens en de snelheid van ad-hoc zaken. Het aanleren van BI is iets lastiger, terwijl gebruikers inmiddels veel ervaring met Excel hebben opgebouwd. Voor Business Intelligence en uitgebreide visuele rapportages is dit duidelijk een handigere tool dan Excel, maar voor de verwerking van cijferoverzichten blijft Excel een juiste keus. Power BI als verlengstuk van Excel.
Uiteraard zijn er meerdere mogelijkheden om rapportages te genereren. Er zijn ERP pakketten die een goede rapportagetool hebben ingebouwd en ook concurrenten van BI als Tableau en Qlik zitten niet stil.
Wij denken als Capital Spring graag met u mee. Juist als het gaat om procesverbeteringen en data-analyse. Wij werken met de professionals van de toekomst. Veel opdrachtgevers hebben hier al gebruik van gemaakt. Laat je informeren door onze mensen die kennis hebben van de branche, de markt én de mensen die erin werken.