Wat doet een Accountant?

Wat doet een Accountant?

In deze blog nemen we je mee in wat een Accountant precies doet en hoe je Accountant kunt worden. Als je geïnteresseerd bent in een carrière als Accountant of gewoon meer wilt weten over dit beroep, dan kun je er hier meer over lezen.

We zullen uitleggen wat een Accountant precies is, hoe je Accountant kunt worden, de verschillende werkzaamheden en benodigde eigenschappen en welke opleidingen je kunt volgen om een Accountant te worden. We zullen ook onderscheid maken tussen de functies van Accountant-administratieconsulent en Registeraccountant. Daarnaast nemen we je mee in de voordelen en nadelen van de functie als Accountant.

Wat is een Accountant?

Een Accountant is een financieel professional die zich bezighoudt met het analyseren, controleren en rapporteren van financiële gegevens. Zo spelen ze een cruciale rol bij het verzekeren van de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van financiële informatie. Daarnaast zijn ze van essentieel belang voor het waarborgen van de integriteit van de financiële rapporten van een organisatie. Ook dragen ze bij aan het vertrouwen uitstralen naar stakeholders zoals investeerders, crediteuren en de overheid.

Hoe word je Accountant?

Om Accountant te worden, zijn er verschillende opleidingsroutes beschikbaar. De twee belangrijkste opleidingen zijn die voor Accountant-consulent en Registeraccountant.

Accountant-administratieconsulent:

Om Accountant-administratieconsulent te worden, kun je kiezen voor een hbo-opleiding in Accountancy. Deze opleiding biedt een brede basis in accountancy, belastingen, bedrijfseconomie en recht. Na het afronden van je hbo-opleiding kun je je registreren bij het NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) als Accountant-Administratieconsulent (AA). Met deze titel kun je sneller een baan vinden bij een Accountantskantoor.

Registeraccountant:

Als je de ambitie hebt om Registeraccountant te worden, kun je kiezen voor een universitaire opleiding in Accountancy of Bedrijfseconomie. Na het afronden van je studie kun je doorstromen naar de post-master voor Registeraccountant (RA), waarbij je werkervaring opdoet onder begeleiding van ervaren Accountants. Na succesvolle afronding van deze opleiding kun je je registreren bij het NBA als Registeraccountant (RA).

Wat doet een Accountant?

Accountants voeren verschillende taken uit en hebben regelmatig grote verantwoordelijkheden, dit is afhankelijk van het soort organisatie waarvoor ze werken. Enkele veelvoorkomende werkzaamheden van een Accountant zijn:

Financiële administratie: Accountants houden zich bezig met het bijhouden en analyseren van financiële gegevens, het opstellen van jaarrekeningen en het rapporteren van financiële resultaten aan belanghebbenden.

Controle en assurance: Accountants voeren audits en controles uit om de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van financiële informatie te controleren en onderhouden. Ze beoordelen interne controlesystemen en identificeren risico's en mogelijke fraude.

Financieel advies en belastingadvies: Accountants adviseren bedrijven over fiscale kwesties en zorgen ervoor dat ze voldoen aan de geldende belastingwetgeving.

Eigenschappen van een Accountant

Om succesvol te zijn als Accountant zijn er bepaalde eigenschappen die van belang zijn:

Analytisch denkvermogen: Accountants moeten in staat zijn om complexe financiële gegevens te analyseren en interpreteren om zo tot nauwkeurige conclusies te komen.

Nauwkeurigheid: Een hoge mate van nauwkeurigheid is essentieel bij het werken met financiële gegevens om fouten te voorkomen en betrouwbare rapporten te kunnen presenteren.

Integriteit: Accountants werken met vertrouwelijke financiële informatie, daarom is integriteit een cruciale eigenschap. Ze moeten ethisch handelen en voldoen aan beroepsnormen en bepaalde regels.

Communicatieve vaardigheden: Goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk om financiële informatie te kunnen presenteren en uitleggen aan niet-financiële belanghebbenden.

Voordelen en nadelen van het zijn van een Accountant

Het zijn van een Accountant heeft zowel voordelen als nadelen. Enkele voordelen zijn:

Carrièremogelijkheden: Accountants hebben goede carrièremogelijkheden, zowel nationaal als internationaal liggen er grote kansen en veel doorgroeimogelijkheden. Het beroep biedt diverse groeipaden in je carrière en kent diverse specialisaties binnen de accountancy.

Financiële beloning: Accountants staan bekend om hun aantrekkelijke salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Betrokkenheid bij besluitvorming: Accountants spelen een belangrijke rol bij de financiële besluitvorming binnen een organisatie en hebben daardoor invloed op het beleid. Hierdoor is een functie als Accountant een cruciaal beroep voor bepaalde financiële investeringen voor organisaties.

Enkele nadelen zijn:

Lange werktijden: Vooral tijdens drukke periodes, zoals het einde van het boekjaar, kunnen Accountants lange werkdagen maken.

Hoge mate van verantwoordelijkheid: Accountants dragen een grote verantwoordelijkheid omdat ze werken met gevoelige financiële gegevens. Eventuele fouten kunnen grote gevolgen hebben.

Voortdurende educatie: Als Accountant moet je voortdurend op de hoogte blijven van nieuwe regelgeving en ontwikkelingen in het vakgebied. Dit zorgt ervoor dat je als Accountant altijd moet worden bijgeschoold en up-to-date moet blijven van recente ontwikkelingen.

Ben je op zoek naar een baan in de Accountancy? Klik dan op de button hieronder!

Benieuwd naar vacatures als accountant?

Capital Spring heeft meerdere vacatures beschikbaar als accountant! Klik hier om te kijken naar passende vacatures.